Meneer Jan Dragt groeide op in Groningen, verhuisde later naar Zwolle en Dordrecht en kwam uiteindelijk in Ouddorp terecht. Niet zonder reden: voor zijn werk als gezagvoerder bij Rijkswaterstaat. Een groot deel van zijn leven bracht hij dan ook op het water door. Inmiddels woont hij in De Vliedberg, waar veel aandacht wordt besteed aan zijn voorliefde voor de scheepvaart en andere interesses. Een interview met meneer Dragt en welzijnscoach Lydia van de Kreeke.
Meneer Dragt: “Ik ben mijn carrière begonnen als zelfstandig schipper, daarna ging ik aan het werk als gezagvoerder bij Rijkswaterstaat. Dat was een heel mooie baan, ik deed het tot mijn pensioen. Mijn vrouw was er ook gek op: zij ging mee op het water. Daar waren we veel liever dan aan wal. Na mijn pensionering waren we dan ook veel op het water te vinden”.
Mannensoos
Helaas kwam vorig jaar het verdrietige verlies van zijn vrouw, een periode die nog steeds zwaar weegt. Ondanks dit gemis probeert meneer Dragt zijn dagen een mooie invulling te geven. Welzijnscoach Lydia van de Kreeke benadrukt dit: “Hij is een trouwe gast van de mannensoos, een tweewekelijkse bijeenkomst waarbij uiteenlopende onderwerpen worden besproken. Soms zijn het medebewoners die iets van vroeger uitleggen, bijvoorbeeld over het boerenleven. Of er komt een spreker, recent nog iemand uit de visserij en een imker.”
“Dat zijn fijne middagen”, beaamt meneer Dragt. “Er zitten vaak interessante onderwerpen tussen.” Lydia gaat verder: “Meneer Dragt heeft zelf een avontuurlijk verleden. Hij gaat binnenkort een presentatie voorbereiden om te vertellen over de scheepvaart. Dat is het leuke: om zelf een bijdrage te leveren, zelf in de regie te zijn en iets te laten zien van het eigen leven. Dat is iets waar zijn hart naar uitgaat en hij met veel passie over vertelt.”
‘Hoe maken we een mooie dag?’
Lydia: “Persoonsgerichte zorg staat centraal: hoe maken van de dag een mooie dag? Dan gaat het over een stukje mentaal welbevinden. Wat heeft een bewoner daarbij nodig? Wanneer een bewoner wordt opgenomen, zijn we als welzijnscoach snel betrokken bij een eerste kennismaking. Dat doen we met de bewoner of met de bewoner en de mantelzorger. We willen graag weten: wat zijn wensen en behoeften? Wat doet u graag? We maakt de dag waardevol?”
Soms blijkt fietsen een hobby, dan zijn er fietsvrijwilligers of familieleden die op de duofiets een mooie fietstocht gaan maken. Een ander gaat graag naar het strand of wil dolgraag werken in de moestuin. “Voor iedere bewoner is dit anders. Met oprechte interesse en belangstelling komen we erachter hoe we de dagen voor cliënten op de beste manier kunnen invullen.”
Computerhulp
Ze gaat verder: “Dat kan in de kleine dingen zitten. Zo had meneer Dragt veel films over de scheepsvaart, maar lukt het hem niet om deze af te spelen op zijn laptop. Dus schakelden wij hulp in en werden de films op een usb-stick gezet, zodat meneer Dragt wél zijn geliefde oude beelden kan terugkijken.”
Zingeving
Meneer Dragt: “Op vrijdag ben ik ook altijd bij de weeksluiting. Ik ben kerkelijk betrokken en meelevend. Zingeving geeft me troost. Daar heb ik veel steun aan.” Lydia: “De geestelijk verzorger komt met regelmaat bij meneer langs, en als welzijnscoach werk ik nauw samen met verschillende disciplines. Zo bekijken we hoe we mensen een goede dag bieden. Iets dat past, op maat is afgestemd en zinvol is.”
Draag ook bij aan het welzijn van onze bewoners. Kom werken bij CuraMare als welzijnscoach. Bekijk onze vacatures en solliciteer.